Jak należy czytać analizę składu ciała

Jak należy czytać analizę składu ciała

Dokładne analizowanie składu ciała stało się w ostatnim czasie bardzo popularną praktyką. Pomiary dają bowiem możliwość dokładnej oceny poziomu nadwagi lub otyłości, a także niedożywienia. Wnikliwa analiza pozwala też na bieżąco monitorować wszelkie zmiany, jakie zachodzą w organizmie. Z poniższego artykułu dowiesz się, co określa ta metoda oraz jak czytać analizę składu ciała w sposób prawidłowy. Zapraszamy do lektury.

 

Co określają analizatory składu ciała?

Samo poznanie wartości masy ciała nie niesie za sobą tak naprawdę żadnych istotnych informacji. Najbardziej rzetelną wiedzę można uzyskać bowiem dzięki wnikliwej analizie poszczególnych składowych. Analizator składu ciała to narzędzie, które jest niezwykle przydatne do diagnozy i profilaktyki zdrowotnej. Zwykle urządzenia te można spotkać w gabinetach dietetycznych oraz na siłowniach i fitness klubach. Dzięki wykorzystaniu tego narzędzia możliwe jest precyzyjne określenie poziomu zawartości w organizmie poszczególnych komponentów, takich jak:

  • beztłuszczowa masa ciała,
  • masa tkanki mięśniowej,
  • masa tkanki kostnej,
  • masa tkanki tłuszczowej,
  • ilość wody.

Poznanie tych danych pozwala odpowiednio zaplanować plan treningowy i żywieniowy dla badanego. Późniejsze monitorowanie zmian powyższych składowych to zaś możliwość szybkiego reagowania w sytuacjach, kiedy widoczny jest progres lub regres. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów analizatorów, które różnią się od siebie funkcjonalnością i stopniem zaawansowania. Jednymi ze znanych i cenionych produktów są analizatory InBody, które cechują się wysoką dokładnością pomiarów bez stosowania empirycznych wyliczeń.

 

Jak czytać analizę składu ciała?

Osoby, które nie znają się na tej metodzie, mogą mieć kłopot z prawidłowym odczytaniem wyników. Poniżej znajdują się wskazówki, które odpowiedzą na pytanie jak czytać analizę składu ciała.

I. Analiza ilości tkanki tłuszczowej 

Określenie poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka jest kluczowe w celu orzeknięcia występowania nadwagi lub otyłości. Jest to więc jedna z ważniejszych części całej analizy. Ilość tkanki tłuszczowej u osoby dorosłej jest zależna od płci oraz aktualnego wieku badanego. Przyjmuje się, że w przypadku kobiet wartość ta oscyluje w granicach od 20 do 30 procent, a w przypadku mężczyzn w granicach od 15 do 25 procent. Jest to poziom, który wskazuje, iż osoba badana jest w pełni zdrowa i nie jest zagrożona chorobą cywilizacyjną. Wartości niższe mogą świadczyć o niedożywieniu, a wyższe o nadwadze, a nawet o otyłości.

II. Analiza ilości tkanki mięśniowej

W przypadku ilości tkanki mięśniowej w ludzkim ciele znormalizowana wartość nie istnieje. Niektóre opracowania sugerują jednak, iż wartość ta nie powinna przekraczać 75 procent w przypadku kobiet i 80 procent w przypadku mężczyzn. Analiza tego czynnika pozwala zaobserwować w określonym przedziale czasowym wzrost lub spadek masy mięśniowej. Jest to istotne w przypadku osób, które trenują lub się odchudzają. Można dzięki temu na bieżąco monitorować zmiany i sprawdzać, czy podopieczny robi postępy, stoi w miejscu lub niestety wraca do złych nawyków.

III. Podstawowa przemiana materii

Podstawowa przemiana materii określa najniższy poziom przemian energetycznych, który pozwoli podtrzymać podstawowe funkcje życiowe związane na przykład z pracą układu krążenia lub układu oddechowego oraz z utrzymaniem ciepłoty ciała. Wydatek energetyczny określany jest przy całkowitym spoczynku i w optymalnych warunkach termicznych. Poziom ten pozwala dobrać odpowiedni plan żywieniowy. Warto podkreślić, iż zejście poniżej wartości PPM może być niebezpieczne oraz nieść za sobą negatywne skutki.