Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie

Orzechy należą do jednych z najczęściej wybieranych przekąsek. Mają one wiele składników odżywczych, choć cenimy je głównie za niepowtarzalny smak. Największymi orzechami dostępnymi na rynku są orzechy brazylijskie, nazywane też orzechami para, których nazwa związana jest z regionem Pará w Brazylii.

Czym są orzechy brazylijskie?

Orzechy brazylijskie są pozyskiwane z dziko rosnącej orzesznicy wyniosłej, występującej w lasach tropikalnych, Brazylii, Boliwii, Peru, Kolumbii. W jej zdrewniałym owocu (przypominającym kokos), znajdują się nasiona, którymi są właśnie orzechy brazylijskie. Są one duże, podłużne i mają brązową otoczkę. Mają delikatną konsystencję i maślany smak. Możemy je uznać za żywność BIO, ze względu na fakt, że pozyskuje się je naturalnie z lasu deszczowego.

Właściwości odżywcze

Orzechy brazylijskie zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są one doskonałym źródłem selenu. Zawierają go aż 2500 razy więcej, niż jakikolwiek inny orzech (w 100 g znajduje się 1917 µg pierwiastka).Selen bierze udział w syntezie hormonu męskiego testosteronu, reguluje aktywność hormonów tarczycy, a także wspiera naszą odporność. Pierwiastek ten również odpowiada za właściwą koncentrację i jasny umysł, dlatego włączenie tej przekąski do naszej diety pozwoli na podniesienie sprawności umysłowej.

Orzechy zawierają dużą dawkę magnezu, wapnia i potasu, jak również witamin B1 i E, które odpowiadają za piękną skórę. Zawierają one także kwasy tłuszczowe wielonienasycone – omega-3 i omega 6, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podwyższają tego właściwego HDL.

Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być spożywany prze osoby cierpiące na cukrzycę, a zawarty w nich selen, dodatkowo zwiększa wrażliwość na insulinę, przez co pomaga regulować poziom cukru we krwi. Ta zdrowa przekąska wspomoże pracę naszego serca i zwalczanie stanów zapalnych organizmu.

Wykorzystanie w kuchni

Rekomenduje się spożywanie 2-3 orzechów dziennie, by nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania na selen. Orzechy są kaloryczne – mają 659 kcal na100 g produktu, co jest związane z wysoką zawartością tłuszczów i białka. Produkt można spożywać bezpośrednio bez przygotowania, jednak orzechy znalazły zastosowanie także jako dodatek do wielu dań, zarówno słodkich, jaki i wytrawnych. Stosowane do wypieków nadają ciastom smak orzechów makadamia, a lekko prażone na patelni, zyskują nowy, jeszcze bogatszy aromat. Doskonale komponują się z ostrymi przyprawami, dlatego można je wykorzystać do przygotowywania past i farszów. Orzechy polecane są wegetarianom i weganom, ze względu na to, że zawierają metioninę, której głównym źródłem jest mięso. Jest to aminokwas, którego sami nie wytwarzamy, a jest konieczny dla prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii.